Lomi Aunty Maile Style

Lomi is meer dan een massage zoals we die hier in het Europa kennen. Het is een oeroud Hawaiiaans helingsritueel dat je helpt om opnieuw in balans te komen met de adem van het leven en je helpt herinneren wie je bent in de volheid van je wezen. Elke traditionele heler ontwikkelde zijn eigen massagestijl volgens de familiaire traditie en overlevering. Het mag gezien worden als een holistische therapie vorm.

Op de Hawaiiaanse eilanden bestaan veel verschillende vormen van lomilomi massage. Een daarvan is lomilomi massage uit de familitraditie van Aunty Maile Napoleon (1940). In deze vorm van lomilomi massage worden speciale vibratietechnieken en de HA (adem) gebruikt om blokkades in het lichaam op te heffen. Hiermee verminderen lichamelijke klachten als rugpijn, hoofdpijn en stijve gewrichten. De in de massage gebruikte bamboe-instrumenten zorgen voor diepe ontspanning. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

Geboren en opgegroeid aan de Kohala kust (Waimea on Big Island, Hawaii) is Aunty Maile Napoleon een ware bron van traditionele Hawaiiaanse kennis, van lomilomi tot la’au lapa’au (kruidengeneeskunde) tot het maken van lomilomi massagesticks en traditionele lei’s. Aunty Maile werd door haar Tutu (grootmoeder) geïnspireerd om Lomi Lomi te leren.

Op haar 16e had Maile’s vader een beroerte. Hem werd verteld dat hij nooit meer zou spreken of lopen. Met de woorden van haar oma in gedachten ging ze hem dagelijks een Lomi behandeling geven. Na 6 maanden van Pule (gebed) en Lomi sprak haar vader zijn eerste woord, na negen maanden nam hij zijn eerste stap. Aunty Maile leerde de basis van haar werk van haar grootmoeder. Ze heeft geleerd dat je voor en na een sessie moet bidden, dat je moet werken met onvoorwaardelijke liefde en dat de therapeut slechts het gereedschap is voor het werk, de credit voor heling gaat naar Ke Akua (Divine Creator). Natuurlijk heeft ze een website : www.auntymaile.com.

Voor foto´s van mijn reis naar Hawaii klik je op de oranje schildpad, hier links.